ABCDe Meerwaarde
Op onze school kun je alle kanten op. Om je al snel wegwijs te maken op onze school hebben we een handig overzicht gemaakt.
Hieronder staan in alfabetische volgorde alle belangrijke dingen die op onze school voorkomen.
z
Zorg & Welzijn
‘Zorg voor jezelf én zorg voor de ander’
Het profiel Zorg en Welzijn is aantrekkelijk voor leerlingen die het leuk vinden om met mensen om te gaan en die graag iets voor een ander willen betekenen. Het profiel Zorg en Welzijn is heel breed. Je maakt kennis met verschillende doelgroepen en werkvelden binnen het profiel Zorg en Welzijn. De werkvelden waar je mee in aanraking kom zijn: zorg, welzijn, onderwijs, facilitaire dienstverlening, sport, EHBO, grootkeuken, horeca en recreatie. Van baby tot schoolkind, van puber tot oudere, met al deze doelgroepen ga jij kennismaken.
Bij dit alles proberen we zoveel mogelijk ‘buitenschools leren’ in te zetten, denk hierbij aan: assisteren bij activiteiten in een verzorgingstehuis of bij een basisschool, het organiseren van maaltijden, het helpen bij een Moederdag actie, of bijvoorbeeld het organiseren van een gymevenement op de basisschool. Er wordt van je verwacht dat je minimaal 1x per schooljaar bij een evenement helpt. Hiermee leren we zoveel mogelijk levensecht.
In leerjaar 3 en 4 lopen leerlingen verschillende stages, namelijk een maatschappelijke stage (16 uur) en 2 beroepsstages. In leerjaar 3 volgende leerlingen eerst de maatschappelijke stage en daarna de beroepsstage. In leerjaar 3 is de beroepsstage een blokstage: 3 aaneengesloten weken. In leerjaar 4 is de beroepsstage een lintstage: 1 dag in de week, gedurende het hele schooljaar.
Sociale vaardigheden en een mensgerichte houding (beroepshouding) staan centraal in de lessen en tijdens de stages.
Bij het vak Zorg en Welzijn werken we met routes (Skilltree), waarbij we staan voor flexibel onderwijs, samenwerken, verantwoordelijkheid en keuzevrijheid. Hiermee willen we de motivatie en zelfstandigheid van de leerling vergroten.
Binnen het profiel Zorg en Welzijn worden vier profielmodulen aangeboden:
Mens en gezondheid (basis en kader)
Het thema Gezonde leefstijl staat centraal, waarbij gekeken wordt naar de diverse aspecten van de gezondheid en leefstijl van de mens. Daarnaast werken leerlingen in de grootkeuken en maken kennis met de horeca.
Mens en omgeving (basis en kader)
Leerlingen gaan aan de slag met het creëren van een verzorgde, schone en veilige leef- en werkomgeving. Denk hierbij aan: schoonmaak en onderhoudswerkzaamheden, het verzorgen van de was en baliewerkzaamheden.
Mens en activiteit (basis, kader en GT)
Leerlingen organiseren een activiteit voor één persoon of diverse doelgroepen.
Mens en zorg (basis, kader en GT)
Leerlingen leren ondersteunende handelingen te verrichten bij het zorg verlenen van een cliënt. Denk hierbij aan: eenvoudige verzorgende activiteiten, bewegen en verplaatsen en EHBO technieken toepassen. Een nieuw thema binnen deze module is de inzet van technologie binnen de zorg.
Naast de vier profielmodulen worden er zeven keuzevakken aangeboden die een verbreding of verdieping zijn op de bovengenoemde profielmodulen:
Keuken (ook bij GL): een verdieping op het kennismaken van de grootkeuken en horeca.
Voeding en beweging: het gehele proces van produceren en bereiden van voeding komt hier aanbod.
Sport en bewegen (ook bij GL): leerlingen maken kennis met alle aspecten rondom sport en bewegen en gaan hierbij ook een sportactiviteit organiseren voor een doelgroep.
EHBO (ook bij GL): een verdieping op het kennismaken met alle EHBO vaardigheden, inclusief reanimatiecursus.
Welzijn kind & jongere (ook bij GL): een verdieping op de kennis van de doelgroepen: baby tot volwassene.
Assisteren in de gezondheidszorg (ook bij GL): alle aspecten rondom de assisterende beroepen (tandarts- of doktersassistente) in de zorg komen hier aanbod.
Haarverzorging: leerlingen maken kennis met alle basisvaardigheden rondom haarverzorging. Denk hierbij aan: haren wassen en vormen.
Huidverzorging. leerlingen maken kennis met alle basisvaardigheden rondom huidverzorging. Denk hierbij aan: gezichtsbehandeling en manicure.
Naast het vak Zorg en Welzijn krijgen leerlingen ook andere vakken zoals: Nederlands, Engels, Wiskunde/Maatschappijkunde, Biologie, Godsdienst & Maatschappijleer, Kunstvakken 1 en lichamelijke opvoeding.
Met een diploma vmbo Zorg en Welzijn zijn leerlingen goed voorbereid op vervolgopleidingen die te maken hebben met (maatschappelijke) zorg, welzijn, onderwijs, assisterende beroepen, uiterlijke verzorging, horeca, facilitaire dienstverlening, veiligheid en vakmanschap, toerisme en sport. Afhankelijk van de leerweg stroomt de leerling in op niveau 2, 3 of 4 van het mbo.
Kortom, het profiel Zorg en Welzijn is voor leerlingen die:
- het leuk vinden om voor een ander te zorgen;
- met mensen te werken;
- het belangrijk vinden om zichzelf te verzorgen;
- respectvol om willen gaan met mensen;
- open staan om te reflecteren op zichzelf;